Inzicht in vakmanschap voor financieel adviseurs

Een redelijke vergoeding voor een waardevol advies. Dat is wat het nieuwe verdienmodel in financieel advies vraagt nu de provisies op afgesloten verzekeringen grotendeels zijn verdwenen.

Om ondernemers ook daadwerkelijk te laten betalen voor advies is vakmanschap in de breedste zin van het woord nodig. Onderbelichte kanten van vakmanschap, zoals de interpersoonlijke vaardigheden, samenwerking op de voor- en achtergrond en professionele integriteit worden steeds belangrijker. Deze conclusies trekken dr. Niels van der Weerdt (Inscope Consulting) en dr. Mark van Vuuren (Universiteit Twente) na onderzoek in opdracht van Avéro Achmea.

Zelfassessment-instrument

Behalve de publicatie over de ontwikkeling van vakmanschap in financieel advies leverde het onderzoek ook een praktisch zelfassessment-instrument op, de Vakspiegel. Uniek aan de Vakspiegel is dat adviseurs een verrijkt inzicht krijgen in hun eigen vakmanschap: zij reflecteren niet alleen zelf op het eigen vermogen, ook collega’s en klanten kunnen hun mening geven. Bekijk hoe het werkt:

Samenwerking

De publicatie “De Ontwikkeling van Vakmanschap van Financieel Adviseurs” en de Vakspiegel zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Inscope Consulting en Avéro Achmea. De verzekeraar ondersteunde het onderzoek en de ontwikkeling van de Vakspiegel financieel en inhoudelijk vanuit de campagne “De Waarde van Advies”, waarmee zij de intermediair helpt met de overgang naar een nieuw businessmodel. Het onderzoek en de online Vakspiegel werden 25 juni gepresenteerd tijdens het symposium “De Waarde van Advies” met vakmanschap als thema.